Dat is lang geleden, even bijpraten….

Onze laatste update was in oktober. Harriët had toen net een baan in een call center en Jan zou bij de Citro gaan als vrijwilliger. Nu is het al bijna mei, een kleine rekensom leert ons dat we al een half jaar geen update hebben geplaatst. Inmiddels er is weer veel te vertellen.

Afgelopen week woonden we hier precies een jaar, 25 april was de dag van onze verhuizing. Niet dat we er echt bij stil hebben gestaan maar het is wel heel snel gegaan voor ons gevoel.

In de afgelopen periode hebben we ook weer bezoeken gehad, Jan zijn ouders en tante met haar vriend (inmiddels haar man) kwamen in november voor ongeveer anderhalve week, en de ouders van Harriët kwamen in januari 3 weken. Allebei de keren verbleef de familie in een vakantiepark te Santa Catharina op 10 minuten rijden van ons huis. Uiteraard hebben we samen weer veel dingen gedaan en stranden bezocht.

Harriët is in januari naar een andere werkgever gegaan, namelijk Autobedrijf Willemstad. Ze werkt daar als receptioniste. Ze staat de klanten te woord (aan de balie, telefonisch, per mail, Facebook enz), doet de planning in de garage en houdt ook een deel van de administratie bij. Dit vind ze veel leuker dan mensen in Europa lastig vallen rond etenstijd met telefoontjes over tijdschriften en energie bij het callcenter. Wel een drukke baan voor haar, 40 uren verdeeld over 5 dagen. Gelukkig hebben we een goede oppas aan huis, een dame die in de middag na schooltijd op de jongens past. Jafeth gaat ’s ochtends naar een creche en Nathan en Levi naar school.

Jan begint woensdag 2 mei met een nieuwe baan. Hij heeft besloten niet bij te tekenen bij zijn huidige werkgever, Gijbels Renting. Jan gaat werken bij Duraequipe, een bedrijf met kranen, hoogwerkers en heftrucks, groter spul dus dan kettingzagen en kangoo’s. De grootste kraan is een Liebherr 400 tons kraan waar windmolens mee gebouwd worden, deze kraan staat momenteel in Martinique voor een windmolen project. Bij het afscheid van zijn oude werkgever heeft Jan gehoord hoeveel vakantiedagen over zijn, en blijkt dat hij er maar 2 opgenomen heeft in een jaar tijd bij een 45 urige werkweek. Tja in de nieuwe functie werkt hij 40 uren, en is de zaterdag niet een standaard werkdag. Dus iets rustiger aan waarschijnlijk. Maar op vakantiedagen is hij altijd wel erg zuinig geweest en dat zal vast niet snel veranderen. Dit jaar zit er waarschijnlijk wel een vakantie naar Nederland in. Als Gert met Christien trouwt in augustus zal Jan proberen te komen en als het even kan proberen we zelfs met het hele gezin te gaan. Dat laatste hangt onder andere een beetje af van hoe de verkoop van ons huis in Nederland zal verlopen. Sinds afgelopen week zijn de huurders vertrokken na een periode van 4 jaren en staat het huis dus leeg. Inmiddels is de verkoopmarkt weer behoorlijk opgekrabbeld en zien we wel kans van slagen als we het verkopen, mede vanwege het advies van onze makelaar. Aankomende week zal hij op Funda te zien zijn en komt het bord in de tuin. Voor ons is de afstand nu toch wel heel erg lastig, maar gelukkig konden we een beroep doen op onze familie. Een aantal familieleden pakten gelijk het één en ander op en ze hebben afgelopen week flink meegedacht en geholpen om ons huis verkoopklaar te maken. Daar zijn we hun heel dankbaar voor! Als we het goed verkopen dan zijn we zeker blij en kunnen we misschien met ons allen weer even in Nederland op vakantie komen in augustus. Sinds 2013 zijn we er niet meer geweest dus het wordt wel weer eens tijd. Het is wel zo dat Nathan en Levi 2 weken voor de trouwdag van Gert en Christien alweer naar school moeten. We moeten nog even uitzoeken of zij voor zoiets bijzonder verlof ofzo kunnen krijgen.

Met Nathan en Levi gaat het goed op school. Nathan heeft alleen nog wel moeite met het niveau van Papiaments wat hij zou moeten kunnen. Normaal krijgen de kinderen het hier vanaf groep 4 als vak, maar Nathan krijgt het pas vanaf het 3e kwartaal van groep 5. Hij heeft dus bijna 2 jaar achterstand wat dat betreft. Gelukkig helpt de juf hem hier en daar wel. In groep 8 is éénderde van de EVO toets (soort Cito) Papiaments en het telt dus best zwaar. Nathan moet er daarom nog even flink aan trekken om op het goede niveau te komen. Levi krijgt het wel zoals de andere kinderen hier vanaf groep 4 en hij pikt het heel goed op. Door de Engelstalige oppas leren ze nu ook een beetje Engels en we verbazen ons er soms over hoe snel ze dat oppikken!
In de paasvakantie hebben Nathan en Levi 3 dagen zeilles gehad. Dat vonden ze heel erg leuk.
Jafeth ontwikkelt zich prima, hij begint nu eindelijk een beetje te praten. Op de creche wordt vooral Nederlands gesproken, hoewel de tantes onderling wel Papiaments spreken en dat zal hij dus ook wel oppikken.
Er komen thuis ook nog regelmatig Surinaamse woorden en uitdrukkingen voorbij. We zeggen voor de grap weleens dat wij over een poosje onze eigen taal hebben: Nederlands, Papiaments en Surinaams door elkaar.

Op de oprit gaat het nu druk worden, onlangs heeft Jan een ouwe Chevrolet C10 Silverado gekocht, een pickup uit 1984 die hier en daar wat aandacht nodig heeft. Ook moet de motor gereviseerd worden, dit doet Jan allemaal zelf op de oprit en in de schuur. Maar nu Jan een auto van de zaak erbij krijgt (ook een pick up) en met de eigen Skoda Octavia word het dus wel vol op de oprit. Maar de noodzaak om de Chevy snel klaar te hebben is er dus niet meer. De reden om die Chevy te kopen heeft ermee te maken dat Jan vrijwilliger is geworden bij de Citro, een reddingsmaatschappij. Als hij de eerste trainingen heeft doorlopen en mee kan draaien in de alarmploeg dan zal hij een auto moeten hebben om er snel te kunnen zijn. De gedachte was om dat met die Chevy te doen, maar met een tweede auto nu is die noodzaak er niet meer en zal de Chevy meer een hobby worden. En als hij klaar is verkopen we misschien wel de Skoda, in de Chevy kunnen we met ons vijfen prima naast elkaar zitten op de enkele voorbank, dus dan kunnen we daarmee rijden met het hele gezin, is ook gezelliger.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

One Response to Dat is lang geleden, even bijpraten….

  1. Alice Gombert says:

    Wat fijn dat jullie beide een nieuwe baan hebben. Gefeliciteerd! Veel geluk samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *