De eerste weken en indrukken.

 

Bijna 3 weken verder hebben we de eerste indrukken kunnen opmaken en we zijn blij met de stap die we hebben genomen. Natuurlijk kenden we het eiland al wel een beetje van eerdere bezoeken, maar het wonen met de wetenschap dat je geen retourticket hebt is toch wel anders dan een vakantie van een paar weken, wetende dat je daarna weer terug vliegt.

We hebben een leuk en mooi huisje gevonden op loopafstand van Jan zijn werk. Het huis heeft 3 slaapkamers, een grote achterporch, voorporch, grote tuin rondom en er wordt momenteel een garage naast gebouwd. We gaan het vanaf 1 juni eerst voor een jaar huren en bekijken dan of we de huur verlengen of niet. Dat het op loopafstand van Jan zijn werk is betekent dat we maar 1 auto nodig hebben en dat scheelt weer heel veel guldens.

We hebben een Skoda Octavia station uit 2004 gekocht, een auto met een paar gebrekjes, maar dat deed dan ook genoeg met de prijs. De alternator deed het niet, gelukkig heeft Jan dat al kunnen repareren; de climatronic doet het niet, maar dat is ook niet zo heel belangrijk op een tropisch eiland. En de stuurbekrachtiging gebruikt meer olie dan de motor diesel gebruikt. 2 keren bijvullen per dag is niet echt goedkoop, maar daar heeft Jan wat op bedacht: om de lekkage op te heffen en de pomp van de stuurbekrachtiging te sparen heeft hij het stuurhuis los gekoppeld en de persleiding rechtstreeks op het reservoir aangesloten. De olie wordt dus drukloos rond gepompt buiten het stuurhuis om. Geen lekkage meer en deze oplossing kostte maar 35 gulden. Daarbij trainen we nu dagelijks onze spierballen, want de stuurbekrachtiging werkt nu ook niet. Op deze manier kunnen we nu wel op ons gemak een nieuw stuurhuis kopen en op laten sturen vanuit Nederland. Morgen wordt de auto gekeurd en na 30 juni gaan we de wegenbelasting betalen, we hoeven dan maar voor een half jaar te betalen. Als we eerder al betalen moeten we voor het hele jaar betalen. Dus Harriët moet de politie maar mijden de komende paar weken. Dat deed ze in Suriname de laatste tijd ook al dus dat is niks nieuws voor haar. In Suriname was haar rijtoestemming namelijk al ruim 1,5 jaar verlopen en konden we geen nieuwe aanvragen omdat de verlenging van de verblijfsvergunning ook al meer dan 2 jaar op zich liet wachten.

Nathan en Levi klaar om voor het eerst naar de nieuwe school te gaan in hun nieuwe uniformpjes.

Nathan en Levi gaan sinds afgelopen donderdag naar een rooms katholieke basisschool in de buurt. Een school waar voor het grootst gedeelte Papiaments wordt gesproken, maar tegen onze jongens praten de juffen wel Nederlands. Ze staan ook op de wachtlijst van de Albert Schweitzer school, dat is een protestantse school waar de lessen in het Nederlands worden gegeven. Naast de basisschool hebben ze daar ook de MAVO tot en met VWO. Deze school staat goed aangeschreven, maar daardoor is er ook een wachtlijst. In de zomer is het verloop vrij groot ivm mensen die terug gaan naar Nederland, dus we gaan ervan uit dat ze na de grote vakantie daar terecht kunnen.

We hebben al wat leuke dingen gedaan zoals zwemmen, snorkelen en aan het strand liggen, ook hebben we al wat in het centrum van Willemstad geslenterd. Onze verblijfsvergunningen zijn ook al goed gekeurd, erg snel en in 1 keer goed. Aanstaande vrijdag gaan we ons inschrijven en sedula (ID-kaart) aanvragen en vanaf dan zijn we helemaal klaar met de emigratie. Dan alleen nog even verhuizen naar ons nieuwe huis en spullen aanschaffen die we verder nog nodig hebben.

Jan zijn werk bevalt goed, hij heeft een hele fijne indruk van zijn werkgever, collega’s en de werkzaamheden. Het is erg druk, maar dat is geen probleem. Jan werkt als hoofd technische dienst bij Gijbels renting, een verhuurbedrijf van gereedschappen, truckjes, aanhangers en een hoogwerker. Erg leuk en afwisselend werk.

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

2 Responses to De eerste weken en indrukken.

 1. Anouk says:

  Hallo Jan en Harriët,
  Erg leuk dat ik jullie zo kan blijven volgen.
  Fijn om te horen dat alles goed gaat, jullie het naar je zin hebben, Jan zijn werk bevalt, en dat bijna alle belangrijke zaken geregeld zijn.
  Harriët, wil jij ook weer gaan werken?
  Nu door de weeks met Jafeth thuis?

  Een goede week gewenst, ik ben benieuw naar jullie volgende verhaal.
  Groetjes Anouk

 2. Lennard says:

  Hoi familie Gombert,

  Leuk om jullie avonturen te lezen zeg. Het is met recht weer aan avontuur. Een klein tippie: soms lijkt het iets te besparen, maar het kan zo verkeerd gaan als je niet alle juiste papieren hebt om de weg op te kunnen. Als er dan iets gebeurt, dan ga je helemaal los en dan hoef je het zelf misschien niet eens veroorzaakt te hebben. ‘

  Ik wens jullie alle plezier.!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *