Goed wonen hier,

Inmiddels wonen we al weer ruim 3 maanden op het prachtige Curacao, maar we missen Suriname wel, Nederland niet, maar het prachtige Suriname missen we wel, nog elke dag denken we er aan terug hoe mooi het daar was en hoe fijn het daar wonen was. Het doet ons dan ook wel wat dat we de nieuwsberichten lezen en zien hoe dat land achteruit gaat. Uiteindelijk heeft de situatie daar ons gedwongen om te verhuizen, we waren Suriname nog zeker niet zat. We houden van het land, de cultuur, de mensen, de natuur, de flora en fauna, alles wat Suriname bijzonder maakt. Daarbij komt nog eens het feit dat Gerson daar begraven is en we zijn grafje nu niet meer makkelijk kunnen bezoeken.

Gelukkig is Curacao een heel mooi alternatief, veel overeenkomsten met Suriname, maar ook wel veel verschillen, verschillen die we positief vinden maar ook minder positieve verschillen. Hieronder een rijtje met zaken die voor ons veranderd zijn:

 • Minder bureaucratie
 • Betere service van de publieke diensten
 • Wachtrijen bij banken en overheidsinstellingen zijn minder lang
 • Mooie zeestranden
 • Rechts rijden ipv links
 • Alles is veel netter dan in Paramaribo
 • Geen bos, apen, slangen en vogelspinnen, wel wat wildernis met vooral cactussen
 • Van Surinaamse dollar naar Antilliaanse gulden
 • Er wordt op Curacao minder en minder goed Nederlands gesproken
 • Het weer is beter en warmer dan in Suriname, minder regen

Binnen een maand was onze verblijfsvergunning geregeld en nog geen maand later hadden we ook al onze identiteitskaart. Dat heeft ons ook nog eens heel weinig tijd gekost, wachtrijen waren er nauwelijks en het grootste gedeelte ging digitaal, iets dat in Suriname nog niet echt goed geregeld was. Onze laatste 2 jaren daar waren zonder verblijfsvergunning omdat onze stukken kwijt waren bij de instanties en we van het bekende kastje naar de muur gestuurd werden.

We hebben hier nu buren die we kunnen zien en horen, iets wat na 2,5 jaar in Commewijne weer nieuw is voor ons. Natuurlijk went dat wel alleen missen we de rust en ruimte wel. We horen de hele dag door wel auto’s in de buurt rijden, gelukkig wonen we in een rustig straatje en komen hier per uur misschien 4 auto’s langs, toch is er veel lawaai in de omgeving, ook is het ’s avonds niet zo donker als we gewend waren.

De keerzijde is wel dat we nu meer vrije tijd hebben, ons huis en perceel zijn klein en de jongens kunnen het onkruid wel weg krijgen in een paar uren per week. In Suriname waren we bijna alle vrije tijd kwijt aan het maaien, kappen, wieden en snoeien. We gaan dus veel weg hier, Jan heeft op vrijdag en zaterdag de middagen vrij en omdat de jongens de middagen ook altijd vrij zijn is de vrijdagmiddag dus zeer geschikt om er even op uit te gaan, een strandje bezoeken of ergens de natuur op te zoeken. Het verste strand voor ons wat we kunnen bereiken met de auto is te Westpunt, dat is een uur rijden vanaf ons huis.

Klein Curacao

Er is nog een strand van Curacao waar je langer voor onderweg moet, dit strand ligt vreemdgenoeg niet op Curacao maar is te vinden op Klein Curacao, een erg mooi eilandje op anderhalf uur varen vanaf het Spaanse water, we zijn daar afgelopen weekend geweest met Jan zijn werkgever, we hebben er heerlijk genoten, je kunt ook met verschillende touroperators maar het mooiste is het uiteraard met een priveboot.

Wat was het heerlijk en wat hebben we, en vooral ook de jongens, genoten van het strand, het water, de zeeschildpadden, vissen, de rust en het bbq-en en lekkere eten. Helaas heeft Jan zijn iPhone de zwemtocht terug naar de boot niet helemaal goed overleefd, na een plons in het toilet door Jafeth een paar weken geleden was hij al niet helemaal goed meer, nu in het zoute water was er dus daadwerkelijk iets kapot gegaan, we hopen dat we hem nog gerepareerd krijgen en dan kunnen we de mooie foto’s die we er mee gemaakt hebben nog eens delen. Gelukkig hebben we nog wat mooie foto’s kunnen maken met de onderwatercamera.

Nathan en Levi hebben een aantal weken geleden het schooljaar afgerond en zijn over naar de volgende klas, Nathan naar groep 6 en Levi naar groep 4. We hopen dat ze na de vakantie naar de protestantse school kunnen gaan, maar dat is nog even afwachten. Toen Harriet vlak voor de vakantie belde om te informeren of er al meer bekend was daarover, kon de dame van de administratie daar nog geen positief antwoord op geven. Er waren nog maar heel weinig afmeldingen van leerlingen, dus konden ze ook nog maar heel weinig nieuwe kinderen plaatsen. Misschien dat we aan het begin van het schooljaar gebeld worden dat ze alsnog kunnen komen, omdat er leerlingen zonder bericht niet meer zijn komen opdagen.

Uit eten bij het Riffort

Gisteren, 29 juli was de 4e geboortedag van onze Gerson, helaas vieren we deze dag nu voor de 3e keer zonder hem, toch blijven we er elk jaar aandacht aan besteden, we eten dan in ieder geval slagroomsoesjes omdat we ons goed kunnen herinneren hoe Gerson op zijn enige verjaardag daar zo van genoot. Gisteren zijn we daarnaast ook uit eten geweest in Otrabanda bij het Riffort.

Onze 4 kanjers met erachter de handelskade en de pontjesbrug

This entry was posted in Geen categorie. Bookmark the permalink.

One Response to Goed wonen hier,

 1. Piet Krul says:

  Hallo maatjes, het doet me goed dat jullie het daar fijn hebben. Ik ben zelf daar een aantal keren geweest bij mijn oom en tante die daar een flinke tijd gewoond hebben. Eerst op cas grandi, later op coral cliff. Mooi eiland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *