Over ons

Wij zijn Jan en Harriët en wonen sinds 2011 met ons gezin in Suriname. Na 6 jaar hebben we het besluit genomen om naar Curaçao te verhuizen, Curaçao is een mooi eiland en ligt niet ver bij Suriname vandaan.

Hoe komt het zover? zullen sommigen wel denken. Die vraag proberen we hier uit te leggen.

31 maart 2006 zijn we getrouwd, na 5 weken huwelijk ging Jan voor 7 weken op oefening naar Curaçao met de landmacht en de marine. Omdat er in die tijd watersnood was in Suriname ging het marineschip waar Jan op meevoer naar Suriname om met de aanwezige helikopters van het schip hulpgoederen het land in te brengen en te verspreiden onder de inwoners die getroffen waren. Jan had het geluk om ook aan land te mogen, na 30 km varen met een rubberboot kwam Jan aan land in Paramaribo, het was daar niet diep genoeg voor het marineschip. Na deze hulpactie ging de oefening verder op Curaçao.

Jan was direct verliefd op Suriname terwijl hij er nog maar weinig van gezien had. Het was de reden om het jaar daarna met Harriët terug te keren voor een 11 daagse vakantie. Dat was natuurlijk veel te kort maar wel hebben we toen tegen elkaar gezegd dat het niet de laatste keer zou zijn.

In december 2010 kwam Jan toevallig op een site terecht waar een vacature op stond voor een onderhoudsmonteur bij een aannemer in de grond weg en waterbouw. Jan voldeed aan de functie-eisen en besloot om het er maar op te wagen in samenspraak met Harriët. Misschien een beetje impulsief verstuurde Jan zijn sollicitatie. Na ruim een maand kreeg Jan dan een uitnodiging voor een gesprek en dat resulteerde in nog een paar gesprekken en werd de knoop definitief doorgehakt. Ondertussen hadden we er veel over nagedacht en alleen maar enthousiaster geworden.

Zo verhuisden we dus naar Suriname. We woonden in een prachtig huis op een perceel van 5000 m2, dit was heerlijk wonen. Hier kregen we weer een zoontje. Gerson werd geboren op 29 juni 2013. We woonden heerlijk, alles ging goed en we hadden het erg naar onze zin.

Helaas stopte voor Jan het werk op de steengroeve en werd besloten om ons terug te sturen naar Nederland, maar daar hadden we geen zin in. We wilden blijven in Suriname. Gelukkig vond Jan een andere baan, en gingen we verhuizen naar een kleiner huisje. Het ging goed en we vonden dat we de juiste keuze hadden gemaakt.

In 2014 op zijn eerste verjaardag werd Gerson ziek, hij had een longontsteking en hij werd opgenomen in het ziekenhuis. Na een tijdje mocht hij weer naar huis, maar toch ging het weer achteruit en werd hij weer opnieuw opgenomen. Uiteindelijk is hij in het ziekenhuis overleden aan een onverklaarbare longaandoening. We hebben hem in Suriname begraven.

Na een korte tijd kregen we de mogelijkheid om een huis te huren in Commewijne. Een mooie grote houten woning op palen op een perceel van 4,3 Ha. Heerlijk wonen in het bos, ver van de bewoonde wereld en tussen de wilde dieren als (gif)slangen, apen, papegaaien, vogelspinnen, luiaards en jaguars. Wat waren we hier in ons element. Altijd druk, beetje landbouw erbij en veel maaien. In onze vrije tijd gingen we vaak hengelen in de eigen vijver of een boswandeling maken in het eigen bos. Dit beviel ons zo goed dat we wel eens zeiden dat we er nooit meer weg zouden gaan.

Op 27 april 2016 werd onze vierde zoon geboren, Jafeth. Een heerlijk mannetje dat ontzettend veel weg heeft van zijn 3 broers, we zien de meeste gelijkenissen met Gerson, maar ook van Nathan en Levi heeft hij veel weg. Hij groeit goed, ontwikkeld snel en naar ons idee is hij overal heel vroeg mee.

Helaas is het voor ons niet langer meer mogelijk om te blijven wonen in Suriname, economisch is er een enorme achteruitgang gaande en de lokale munt de Surinaamse dollar is enorm gedevalueerd, daarom werd het onmogelijk om nog langer in Suriname te blijven. In de winkels zijn de prijzen meer dan verdubbeld, brandstof, gas en elektra zijn duurder geworden. En we zouden het niet lang meer vol kunnen houden. Dit was iets waar we geen grip op hadden en dat gaf bij ons toch de doorslag om ergens anders heen te gaan. Jan ging solliciteren bij bedrijven op Curaçao, omdat we Curaçao kennen van een vakantie in 2012 en omdat we het in Nederland wel gezien hadden was dit een logische keuze die de voorkeur had op een terugkeer naar Nederland.

Op het moment van schrijven zijn we druk met de emigratie en het zoeken naar een huis.

Comments are closed.

call janenharriet